Wapengroepen

Binnen SC Prins Alexander worden verschillende disciplines met onderstaande wapengroepen geschoten. De beschrijving is volgens opgave van de KNSA. 

Niet-KNSA disciplines worden met een ** geduid. Deze disciplines komen voor in andere competitieverbanden zoals verenigingswedstrijden etc.

Luchtdruk

Het schieten met een luchtgeweer of een luchtpistool, is een relatief goedkope tak van de schietsport. Mede daardoor wordt het “luchtdrukschieten” met name door junioren beoefend, maar uiteraard ook door volwassenen. Sportschieten met luchtgeweer of luchtpistool vindt plaats op een schietschijf over een afstand van 10 meter.

Wapens: luchtgeweer of luchtpistool

Gewicht

Luchtdruk: CO2- of persluchtcilinders en zijspanner

Munitie: diabolo 4,5 mm = kaliber .177

Afstand: 10 meter

Houdingen

Olympisch Wedstrijdprogramma

voor luchtgeweer en luchtpistool geldt hetzelfde wedstrijdprogramma


Geweer

Gemakshalve onderscheiden we bij het geweerschieten twee wapengroepen: Kleinkaliber-geweer (KKG) en Grootkaliber-geweer (GKG). Beide onderdelen worden beoefend vanuit drie houdingen, namelijk staand, knielend, liggend of in een combinatie van deze 3-houdingen. 

Bij KKG wordt geschoten op een schietschijf over de afstanden 12, 50 en 100 meter en bij GKG over de afstanden 100, 300, 400 en zelfs 500 meter. 

Bij sc Prins Alexander wordt het GKG niet beoefend.

Wapens : kleinkaliber-geweer en kleinkaliber-karabijn

Gewicht

Munitie: maximaal kaliber 5,6 mm (.22)

Afstand: 12 meter, 50 meter en 100 meter

Houdingen

vrijstaande houding, liggende en knielende houding. In een wedstrijd is het ook mogelijk een combinatie van deze drie houdingen toe te passen.

Disciplines

alle houdingen, afstanden en typen wapens worden bij het KKG-schieten gecombineerd waardoor een grote variëteit van wedstrijdonderdelen ontstaat.

Olympisch Wedstrijdprogramma

Walther KKG pistoor

Pistool

De techniek van het pistoolschieten verschilt totaal van die van het geweerschieten. De meeste pistooldisciplines worden verschoten op schietschijven, over de afstanden 10, 25 en 50 meter. Binnen de pistooldisciplines ontstaat echter een groeiende belangstelling voor de zogenaamde dynamische onderdelen. Een goed voorbeeld hiervan is de discipline Olympisch Snelvuur. Dit is een onderdeel waarbij de schietschijf slechts even zichtbaar is en de schutter in die korte tijd moet proberen een "10" te schieten. Het uiterlijk van schietsportpistolen is zeer verschillend.

Wapen

kleinkaliber-pistool

Gewicht: maximaal 1.4 kilogram

Munitie: maximaal kaliber 5,6 mm (.22)

Afstand: 10 meter, 25 meter en 50 meter

Houding: pistoolschutters schieten altijd in de staande houding

Disciplines

het pistoolschieten kent een grote variëteit aan wedstrijdonderdelen omdat ook hier met veel verschillende soorten wapens wordt geschoten. Zo zijn er niet alleen kleinkaliber-pistolen, maar ook grootkaliber-pistolen, speciale sportpistolen en natuurlijk ook revolvers.

Olympisch Wedstrijdprogramma