Lid worden

Mij lijkt schieten een leuke sport, hoe maak ik kennis?

Schieten is zeker een leuke sport. Hier vind je meer informatie om kennis te maken met de schietsport.

Ik wil graag lid worden,  hoe gaat dit in z'n werk?

In het artikel "Kennis maken met de schietsport" staat de gang van zaken beschreven.

Wat kost het sportschieten?

Lidmaatschapskosten voor 2022 is €100. Daarvoor kan men op de binnenbaan (10 meter luchtgeweer en pistool en 12 meter klein kalibergeweer) en buitenbaan (100, 50, 12 meter met luchtgeweer en kkg) schieten. In de zomer is de buitenbaan 2 maal per week open en de binnenbaan 1 maal. In de winter is dat omgekeerd.

Leden kunnen tijdens de openingstijden van de banen net zo vaak schieten als ze willen. Tijdens een schietavond moet er voor munitie en kaarten betaald worden. 

Normaal gesproken kost het op een schietavond tussen de €1 en €10 aan kaarten en munitie, afhankelijk van wat en hoeveel men schiet.

Veel leden doen mee aan wedstrijden de kosten hiervan lopen uiteen van een paar euro tot max.€10 per wedstrijd. Ook intern zijn er clubwedstrijden waar de kosten rond de paar euro zijn afhankelijk hoeveel er geschoten wordt.

De schietvereniging beschikt over een grote hoeveelheid moderne wapens. Het is dus beslist niet noodzakelijk om zelf een wapen aan te schaffen!

Gevorderde schutters schieten graag met een eigen wapen. De aanschaf daarvan hoeft ook niet erg kostbaar te zijn. Er is een grote hoeveelheid kwaliteits-wapens tweedehands te koop.

Net met als zoveel sporten kan men het zo duur maken als men zelf wil.

Wanneer mag ik een eigen wapen hebben?

Luchtdrukwapen

Voor het voorhanden hebben en aanschaffen van luchtdrukwapens zijn geen wettelijke eisen gesteld, behalve dat de aanvrager ouder moet zijn dan 18 jaar. Voor diegenen die jonger zijn dan 18 jaar geldt dat het voorhanden hebben van luchtdrukwapens wel is toegestaan wanneer zij tenminste drie (3) maanden lid zijn van een schietvereniging en de desbetreffende luchtdrukwapens zijn toegelaten in de tak van schietsport zoals door de KNSA gereglementeerd.

Kleinkaliber wapen

In de loop van het eerste jaar, beoordeelt de vereniging de schietactiviteiten van een nieuwe schutter en nadat deze minimaal 18 schietbeurten (per jaar) heeft verricht en laten aftekenen, kan de vereniging het WM3-formulier (aanvraag voor de verkrijging van een verlof) medeondertekenen. Voorop gesteld dat de schutter voldoende vaardigheid heeft getoond.

Zie ook de pagina op de KNSA site 'Verkrijging verlof'